zaterdag 22 november 2008

wolkaravaan bij Linda

Lekker bezig geweest met 6 vriendinnen van wol, vilt & poppen. Met dank aan Andrea, voor haar professionele uitleg - en voor het volgen van de cursus van Judit Pócs (mijn all time favourite viltkunstenares)

Het resultaat:


en deze is van mij, begin- en eindstadium:

Vorige maand waren we bij Andrea thuis, maar daar had ik nog niks over gepost. Daar hebben we armbandjes gevilt naar aanleiding van foto´s op de site van Annemie Koenen:
(inmiddels kan ik de voorbeelden op háár site niet meer vinden, maar er staat wel weer veel ander moois als je doorklikt)

zondag 9 november 2008

sjaal

De sjaal die ik wilde maken, is af:

Was eerst niet zo tevreden - in mijn hoofd zat een soepelvallende, fluffy, zijdezachte, luchtige sjaal en vond uiteindelijk de alpaca aan de uiteinden toch wat te dik geworden. Maar navraag bij 2 collega's leerden dat als je dát niet weet, dat ie dan best geslaagd was. Inmiddels is de sjaal al niet meer in mijn bezit - hij was bedoeld voor iemand anders. Maar misschien maak ik er nog wel een, stiekum vond ik hem eigenlijk toch wel leuk....
Hier was ie nog ruim 2 meter lang:
Ondertussen heb ik mezelf ook nog van een handig nieuw hulpmiddeltje voorzien. In de naaidoos van mijn moeder vond ik 'knoopsgatenelastiek'. Daar heb ik knoopjes op genaaid uit de knopendoos van mijn moeder. Nu heb ik elastiek wat ik voor alle formaten vilt kan gebruiken om de rol snel en makkelijk bij elkaar te binden.... gewoon een ander knoopsgat kiezen! En het rolt heerlijk, met elastiek eromheen. Na een kwartier rollen zat de grote rol nog steeds strak. Dat was ik niet gewend!

Experimentjes

In mijn hoofd ontstaat langzaam maar zeker het idee om een sjaal te gaan vilten. De chiffon-sjaal is al geverfd in blauw-tinten, ik wil alpaca gaan gebruiken, maar hoe zou dat uitpakken? Krimpt de sjaal niet te veel en hou ik dan wel wat over? Los ik dat op door 'tussenstukken' te maken en wordt dat wel mooi? Hier wat experimentjes:
alpaca op een restje chiffon - tegen het licht. Ik vind de kringeltjes-structuur van alpaca zo mooi!
Detail van hetzelfde lapje:

In mijn hoofd zit ook om iets met 'ringetjes' te doen. Uitproberen dus. In de linkerbovenhoek alpaca, rechts-onder merino-ringen. Ik vind de merino het mooist.

Zou je ook twee stukken zijde met elkaar kunnen verbinden via dergelijke ringetjes? Uitgeprobeerd:
ja... dat lukt :)

placemats

Een jaar geleden of langer heb ik, bij wijze van experimentje, uitgeprobeerd of je kunt nuno-vilten met een gewone, katoenen, boerenzakdoek. Aan de achterkant legde ik één dunne laag portugese merino uit. Alle vezels in dezelfde richting, waardoor de zakdoek met name die kant op kromp en van een perfect vierkant veranderde in precies het formaat van een placemat.

Toen ben ik nog maar een paar zakdoeken bij gaan kopen. Lang leve de Wibra :) Het kostte wat tijd voor ik ze af had, maar hier is het resultaat: