zaterdag 24 november 2007

viltvogels

Afgelopen zomer ging ik met het thema 'vogels' aan de slag. Ik verzamelde plaatjes van div. websites:
en maakte mijn eerste viltvogel, die ik weggaf:


Dat was achteraf jammer, want ik wilde ook wel een viltvogel voor mezelf :)
Dus volgde nummer twee, de 'hippe vogel', die eenzaam in mijn raam zat te wachten op gezelschap:

Op vakantie gingen de viltspullen mee. Ik leerde het 'vogelvilten' aan Suzan en na 2 middagen had zij een geweldige fladderaar:

Terwijl ik zelf niet zo opschoot, ik kwam niet verder dan het 'drupstadium':


Tot een paar weken terug. Met de 'wolkaravaan' (waarbij we met een aantal mensen bij iemand thuis aan de slag gaan) bij Joke lukte het mij deze spagetti-poten-vogel af te maken:



En toen waren ze al met hun tweeën:


Gelukkig was er een week later nog een karavaan, dit keer bij Tineke in Eindhoven. En daar maakte ik de fleurige raaf, zodat er inmiddels een trio pronkt in het raampje boven mijn deur!


Lars vond de hippe vogel best interessant, hij kijkt er nogal serieus bij:


Maar bikkel die ik ben, ik heb de vogel gewoon mee naar huis genomen. Maar, nummer 4 is inmiddels in de maak: hij krijgt belletjes in de voeten, en kraakjes in de vleugels. Wordt vervolgd dus!

6 opmerkingen:

kneek zei

These are amazing creatures! I wish I could read Dutch. A local store has asked me to make some felt creatures, but I've never created anything like this in three dimensions, so I'm not sure where to begin. Your work is beautiful.

Anoniem zei

ik las over je vogels. ik ben ook bezig met vogels. doe jij je vogels ook om mallen heen, bijvoorbeeld om van die pijpenragers? zodat de benen buigbaar blijven? en doe je het verder laagje voor laagje nat, steeds nat maken, beetje vilten en dan volgende laag erover, of doe je het in één keer?
heb je nog meer vogels gemaakt?
groet
elayne

Colette zei

nee, ik heb voor deze vogels geen mallen gebruikt - ik heb met de viltnaald de basisvorm geprikt en die bekleed met merino. De poten zijn slap omdat ik een slungelig effect wilde.
Tussen de lagen vilt ik niet; ik maak ze wél nat maar ik vilt pas als alles bedekt is zeg maar.
Dit zijn alle vogels tot nu toe en ik wacht momenteel op een nieuwe golf van inspiratie dus het is al een tijdje stil op mijn blog :)
dank voor je reactie, ik zou het leuk vinden ook iets van jouw vogels te zien, heb jij een blog of een fotopagina?
groetjes, Colette

Meibloempje zei

Ik vind je vogels echt prachtig!!!

Anoniem zei

Hallo Colette, via een search kwam ik op je website en ben helemaal weg van je vogels. Ik wilde vragen hoe je deze maakt en of je mij wat tips kan geven. Ik woon zelf in Auckland, New Zealand en heb helaas niet alle mogelijkheden zoals in Nederland van het volgen van allerlei leuke cursussen (lang leve Nederland!). Ik kan begrijpen als je je 'geheim van de smit' niet wilt prijsgeven, maar misschien kan je me een beetje op weg helpen (vooral de vleugels. Ik maak zelf vooral kralen en sloffen en ben bezig met tassen van merino wool (lang leven NZ voor plenty schapen!).
Ik hoop dat je reageert. Mij mail adres is: alvandijk@yahoo.com.
heel erg bedankt!
annemarie

Colette zei

Ik doe het zo:
* van niet viltende wol (texelaar bijv) maak ik mbv de viltnaald een basisvorm: een kegelvormig lijf met een rond koppie erop
* ik begin met de poten: eerst het platte stuk- 2 vierkantjes voor de voeten), daarop de slierten voor de benen, poot goed vast- en doorvilten maar het uiteinde droog laten
* uiteinde prik ik met viltnaald op lijf vast. Daarna het lijf bekleden met merino, pluk voor pluk, nog niet vastvilten, alleen met zeepwater natmaken en hooguit heel licht aanvilten. Aanzet van de poten uiteraard ook goed bedekken met lijf-kleuren
* ik leg de vleugelvorm uit op mijn viltmat - ongeveer zo hoog als het lijf. Na 3 lagen wol (ongeveer) leg ik het lijf midden op de vleugels. Daarna nog enkele lagen wol op de overgang tussen lijf en vleugel om te zorgen dat het één geheel wordt en goed vast komt te zitten. Ook goed letten op de overgang van kop naar vleugel, ook aan de achterkant.
* zachtjes aanvilten en vooral de overgangsgebieden met beleid en geduld benaderen: lijf-vleugel, poten-lijf, kop-vleugel-lijf.
* Als het goed is aangevilt kun je steeds steviger vilten op je eigen manier: ik doe alles van rollen in een matje (alleen de vleugel of ook de hele vogel, en jawel - in alle richtingen, vleugel tot vleugel maar ook kop-kont :) en tussendoor weer steeds even in model duwen, checken of het goed gaat met de overganggebieden. Evt. tere kinderzieltjes de kamer uitsturen :) ) Flink gooien kan ook aan het eind.

Hoop dat je hier wat mee kunt? succes en als het gelukt is stel ik een fotootje op prijs, beloof dat ik hem dan plaats op mijn weblog namens jou als je dat wilt :)